Infekcia močových ciest je častá aj u mužov

Infekcia močových ciest je častá aj u mužov

Infekcie močových ciest sú častým problémom najmä v letnom období. Hoci častejšie sa týkajú žien ako mužov, pozor na svoje zdravie by si mal dávať každý. Aj keď sa tento problém zdá byť jednoducho liečiteľný a neškodný, často sa za ním skrývajú závažné komplikácie, ktoré môžu vyústiť až do ochorenia obličiek, metabolických porúch a zlyhania imunity. Liečbu preto netreba podceniť, aby sa nestala chronickou a nenapadla aj iné vnútorné orgány.

Koho postihujú infekcie močových ciest

Infekcie močových ciest patria po infekcii dýchacích ciest na druhú priečku medzi najčastejšími ochoreniami ľudskej populácie. Ich výskyt závisí najmä od generačného zloženia populácie, rozdiely bývajú u žien a mužov, ale veľký vplyv na jednotlivca má aj samotný imunitný systém. 

Nevýhodu pri tomto ochorení majú hlavne ženy, a to najmä pre kratšiu močovú trubicu, ale aj pre tendenciu piť menej tekutín. Pri dlhodobom zanedbávaní pitného režimu prechádzajú nevylúčené baktérie do močového mechúra, kde sa usádzajú a začínajú zápalový proces. 

Pozor by si však mali dávať aj muži, pretože ani im sa infekcia sprevádzaná bolesťou močového mechúra nemusí vyhnúť (najmä po 65. roku života). Najčastejšie u nich dochádza k zápalovým ochoreniam mechúra, močovej rúry, prostaty, nadsemenníkov a semenníkov. 

U mužov je častou príčinou hlavne bakteriálna nákaza z prostaty, u chlapcov a mužov v mladšom veku osídlenie mieška a hrádze baktériami a, samozrejme, aj pohlavný styk. Medzi najčastejšie príčiny infekcií močových ciest najmä u žien patria enterobaktérie zo stolice. 

Pri vzniku infekcie zohráva dôležitú úlohu nielen nákazlivosť baktérií, ale takisto aj odolnosť organizmu. Pri dobrej imunite, ale, samozrejme, aj pri pravidelnom vylučovaní moču dochádza rýchlo k vylúčeniu baktérií z organizmu a riziko nákazy je nižšie.

Ako sa prejavuje infekcia močových ciest

V počiatočnej fáze dochádza najmä k častejšiemu nutkaniu na a k zmenám pri močení. Neskôr sa môže pridať aj pocit rezania a pálenia pri močení. V niektorých prípadoch sa môže vyskytnúť aj zakalený výtok a nepríjemné svrbenie na konci močovej trubice. Výnimkou nie je ani bolesť počas močenia, najmä v prípade kvapavkovej formy ochorenia.

Čo spôsobuje infekciu močových ciest

Ako už bolo spomenuté, prvotnou príčinou infekcií močových ciest sú baktérie a neschopnosť organizmu proti nim bojovať. Okrem toho však zohrávajú dôležitú úlohu aj iné, externé faktory, medzi ktoré sa radia najmä stres, nedostatok spánku, zadržiavanie močenia, nevhodný spôsob stravovania a časté striedanie sexuálnych partnerov. 

Mladí muži na ne najčastejšie ochorejú po dlhom prechladnutí a z dôvodu nakazenia sa pohlavnou chorobou. U starších dochádza častejšie k zápalu močových ciest pri zväčšenej prostate.

Pozor na chlamýdiovú infekciu

Čoraz viac býva v populácii na vzostupe infekcia vyvolaná chlamýdiami, pričom v urogenitálnom trakte najznámejšou je Chlamydia trachomatis sérotypu D. Náchylní na tento typ infekcie sú najmä ľudia v mladšom veku a osoby so slabšími hygienickými návykmi. Priebeh infekcie býva poväčšine u mužov bezpríznakový. 

Ak sa však prejaví, tak dochádza k zápalu močovej rúry, častému nutkaniu na a k vytekaniu sklovitého výtoku. Chlamýdie sa môžu prenášať aj orálnym stykom, môžu tak byť príčinou zápalu mandlí a pri análnom styku príčinou zápalu konečníka.

Nepodceňujte liečbu infekcie močových ciest

Pri neliečení alebo nedoliečení infekcií tohto typu hrozí vznik chronického zápalu prostaty s typickými prejavmi, ako sú nejasná bolesť v podbrušku a na hrádzi, ale aj vznik akútneho zápalu nadsemenníkov, ktorý môže viesť aj k neplodnosti.

Na infekciu močových ciest pomáha aj prevencia

Po odbere moču a zistení prítomnosti infekcie býva lekárom nasadená antibiotická liečba a nutné je aj dočasné sexuálne zdržanie sa. Po jej ukončení by však mal pacient dodržiavať určité opatrenia, aby nedošlo k opakovanému narušeniu zdravia. Dôležité je vyvarovať sa prechladnutiu a zadržiavaniu močenia, samozrejmosťou je dodržiavanie pitného režimu, vedenie zdravého sexuálneho života (v prípade, ak trpí partnerka infekciou, treba sa chrániť prezervatívom) a odporúča sa aj vymočenie sa po každom pohlavnom styku. 

V rámci prevencie sa odporúča aj pitie rôznych bylinkových čajov, príjem dostatočného množstva vitamínu C a napríklad aj okysľovanie moču prostredníctvom šťavy z brusníc, ríbezlí alebo zriedeného jablkového octu. Na zlepšenie obranyschopnosti organizmu a slizníc sa odporúča aj probiotická liečba, ktorú určite ocení aj váš močový mechúr. 

Ak ste postrehli čo i len jeden z prejavov infekcií močových ciest, určite vyhľadajte lekára. Tí sa totižto zhodujú na tom, že u mužov sú tieto infekcie vždy komplikovanejšie ako u žien a liečba si bez výnimky vyžaduje antibiotiká. Zdravie máme len jedno, a preto sa oň treba dôkladne starať, aby sa aj z malého problému nestalo nevyliečiteľné ochorenie.