Čo nám hovorí silný zápach moču?

Pach čerstvého moču je zvyčajne dosť neutrálny, ak dostatočne pijete (zvyčajne asi jeden a pol až dva litre denne) a močový mechúr vyprázdňujete v pravidelných intervaloch. Ale niekedy aj čerstvý moč môže výrazne zapáchať a môže to mať niekoľko dôvodov.

Rôzne pachy moču

V minulosti sa moč používal na diagnostikovanie chorôb a poskytoval informácie o tom, či s telom nebolo niečo v poriadku. Pach moču môže dnes spolu s farbou a príznakmi pomôcť naznačovať buď dobré zdravie alebo chorobu. Pach je možné opísať rôznymi spôsobmi; napríklad, že zapácha sladko alebo ako ryby, amoniak alebo alkohol.

Čo spôsobuje silný alebo zvláštny zápach moču?

Môže existovať viacero dôvodov, prečo moč môže nepríjemne alebo intenzívnejšie zapáchať. Nižšie sú uvedené niektoré príklady toho, čo by mohlo spôsobovať silný zápach moču.

Jedlo a lieky môžu ovplyvniť zápach moču

Pach moču je značne spojený s tým, čo jeme. Pikantné jedlo môže zosilniť pach moču, zatiaľ čo špargľa, káva a cesnak mu dodávajú výraznejší zápach. Lieky, ako je penicilín, môžu tiež ovplyvniť spôsob, akým moč páchne. Toto všetko je však úplne neškodné. Pach moču zmizne, keď dané jedlo alebo liek telo opustia. 

Dehydratácia môže spôsobiť silný zápach moču.

Ak nebudete piť dostatok vody, moč sa stane koncentrovanejším - to sa odráža v jeho farbe a pachu. Ak je moč tmavej farby a silne zapácha, môže to znamenať dehydratáciu. 
Vysoko koncentrovaný moč, spôsobený nízkym príjmom tekutín, často silno zapácha.  Ak je moč príliš koncentrovaný, taktiež dráždi výstelku močového mechúra. To môže spôsobiť urgentné príznaky, ktoré sa vyznačujú častou potrebou ísť na toaletu. 
 
Medzi stavy, ktoré môžu viesť k dehydratácii, patrí horúčka, ochorenie obličiek, hnačka alebo zvracanie. Dehydratovaný môže byť ktokoľvek, ale niektorí ľudia sú viac ohrození, napr. malé deti, osoby v seniorskom veku alebo ľudia s chronickým ochorením alebo chorobou. Ak máte podozrenie na dehydratáciu u seba alebo u iných, dôležité je konať. Vždy sa uistite, že vy, alebo tí, o ktorých sa staráte, prijímate dostatok tekutín. 
 
Značne zapáchajúci moč, ktorý je tmavý a zakalený, sa môže zamieňať s príznakmi infekcie močového traktu alebo tzv. asymptomatickými baktériami (pozrite nižšie).

Baktérie v moči

Vedci nedávno zistili, že močové cesty majú vlastnú mikroflóru. To znamená, že väčšina ľudí má v moči malé množstvo baktérií. Je to však celkom bežné a nespôsobuje to žiadne nepohodlie. V súčasnosti prebieha výskum s cieľom zistiť zloženie tejto flóry, či je stabilná alebo nie a či môže pomôcť predchádzať infekciám spôsobeným inými nechcenými baktériami.

Keď moč zapácha, môže to byť infekcia močového traktu.

Nežiaduce baktérie sa niekedy môžu dostať do močových ciest a spôsobiť infekciu - infekciu močového traktu alebo cystitídu. Toto je často spôsobené baktériami Escherichia coli, ktoré sa prirodzene vyskytujú v čreve a ktoré sa niekedy dostanú do močovej rúry a cestujú do močových ciest. U žien sa močová infekcia alebo infekcia močového mechúra vyskytuje častejšie, pretože močová rúra je kratšia a bližšie ku konečníku. Okrem baktérií môžu byť spúšťačom infekcie vírusy alebo huby. Napadajúce baktérie prekvitajú v moči a rýchlo sa množia a spôsobujú infekciu, ktorá môže viesť k nepríjemnému zápachu. 
 
Medzi príznaky infekcie močového traktu alebo cystitídy patrí:
 
  • pocit bolesti alebo pálenia pri močení,
  • zvýšená frekvencia a nutkanie na ,
  • stopy krvi v moči,
  • tmavý, zakalený a silne zapáchajúci moč.
Viac informácií o infekcii močového traktu nájdete tu.

Pach moču spôsobený asymptomatickými baktériami

Je tiež možné, že močový trakt môže byť obývaný veľkým počtom baktérií. Baktérie sú zvyčajne rôznych typov a nie sú zvlášť škodlivé. To znamená, že môžu byť prítomné bez toho, aby spôsobovali akékoľvek problémy, okrem toho, že spôsobujú nepríjemný zápach moču. Tento stav je známy ako asymptomatická bakteriúria (ASB) alebo „priateľské“ baktérie. Tieto baktérie sa vyskytujú častejšie u osôb v seniorskom veku, žien a ľudí s cukrovkou alebo katétrom. Tento stav sa zvyčajne nelieči antibiotikami. Je to tak preto, že ak sa zmení rovnováha flóry, liečba antibiotikami môže umožniť rozmnožovanie iných baktérií, s ktorými je zložitejšie sa vysporiadať. 

Cukrovka a zápach moču

U ľudí s cukrovkou a príliš vysokou hladinou glukózy v krvi, obličky vylučujú prebytočný cukor močom. To spôsobuje, že moč zapácha sladko. Iné príznaky vysokej hladiny cukru v krvi sú pocit veľkého smädu a časté . Ak máte príznaky vysokej hladiny cukru v krvi, mali by ste kontaktovať svojho lekára.

Silný zápach moču: Kedy navštíviť lekára

Ak moč zle zapácha, nemusí to nevyhnutne znamenať, že niečo nie je v poriadku. Ak však zápach moču dlho pretrváva a nedá sa vystopovať späť k určitým potravinám alebo liekom a obávate sa príznakov, je potrebné zistiť príčinu. Ak sa zmenila farba moču, ak sa pri močení vyskytuje bolesť alebo dokonca krv v moči, v takom prípade sa vyžaduje dôkladnejšia diagnóza. Ak máte obavy, mali by ste kontaktovať svojho lekára.
 
Ak cítiť z genitálií nepríjemný zápach, mohlo by to byť spôsobené napríklad bakteriálnou nerovnováhou. Dôvodom môže byť nadmerná hygiena, antibiotická liečba alebo používanie dráždivých mydiel.
 
Zdravá pokožka je odolnejšia voči infekciám. Preto je nevyhnutné udržiavať čistotu a zdravie genitálnej oblasti, aby sa udržala alebo zlepšila schopnosť pokožky chrániť sa pred infekciou. Aby ste sa vyhli nepríjemným zápachom, nemali by ste myslieť len na to, ako sa vyhnúť infekcii močového traktu, ale mali by ste zahrnúť aj dobrý režim starostlivosti o pokožku, napr. používanie produktov starostlivosti o pokožku špeciálne navrhnutých pre intímnu starostlivosť, ktoré udržujú pokožku v dobrom stave. 
 
Na zníženie rizika infekcie je dôležité:
 
  • Buďte zvlášť pozorní, ak už došlo k infekcii močového traktu v minulosti, alebo ak bola osoba ohodnotená ako ohrozená.
  • Pite dostatok tekutín, aby ste zostali správne hydratovaní. 
  • Snažte sa vyhnúť dlhodobej expozícii pokožky moču (t.j. mokré inkontinenčné produkty obsahujúce veľa moču)
  • Používajte výrobky s materiálmi, ktoré udržujú pokožku suchú (napr. odvádzaním moču do jadra produktu, aby ho udržali mimo pokožky).
  • Používajte bežné toalety, ktoré uľahčujú úplné vyprázdňovanie močového mechúra a čriev, pretože zvyškový moč môže predstavovať riziko infekcie močového traktu. 
  • Po stolici sa utierajte smerom odpredu dozadu, aby ste predišli prenosu črevných baktérií do močového traktu.
  • Produkty zašpinené stolicou okamžite odstráňte - spredu dozadu. 
  • Vyhýbajte sa dráždivému mydlu v citlivých oblastiach okolo genitálií, keďže môže byť príčinou nerovnováhy a podráždenia. Vždy používajte produkty na starostlivosť o pokožku a na čistenie s nízkym pH (pH 4,0 - 6,0). Toto je obzvlášť dôležité pre starnúcu a citlivú pokožku. 
  • Na umývanie citlivej pokožky používajte umývací krém alebo vlhčené umývacie rukavice TENA a na extra ochranu bariérový krém TENA Barrier cream. 
  • Pred použitím nového inkontinenčného produktu a po očistení pokožku dôkladne jemne osušte, pretože baktériám sa oveľa viac darí vo vlhkom prostredí. Ak je to možné, vystavte ju vzduchu.

Zápach moču môže poskytnúť dôležité informácie

Zhrnutie: Keď sa zmení zápach moču, môže to byť dôležitým ukazovateľom mnohých vecí. Príčina môže byť neškodná, ako napríklad veľká porcia špargle na obed. Môže to však byť aj dehydratácia alebo infekcia, ktoré spôsobujú nezvyčajný zápach moču. Pozorný nos spolu s okom všímavým pre ďalšie príznaky môžu poskytnúť cenné náznaky - a ak je to potrebné, môžu viesť k žiadosti o lekársku diagnostiku. K dispozícii je tiež veľa užitočných inkontinenčných produktov TENA, ktoré pomáhajú udržiavať pokožku suchú a zabraňujú zápachu moču, ako aj čistiace prostriedky TENA na čistenie, zvlhčenie a ochranu citlivej pokožky v perineálnej oblasti. 

Audit: Josefine Grandin, okresná sestra, uroterapeutka, 2019-10-15

<< Späť na články

Ženy

Pre ženy, ktoré trápi únik moču.

TENA-Women-Lifestyle-Woman-Helping-Friend-In-Changing-Room-500x500.jpg

Muži

Pre mužov, u ktorých dochádza k úniku moču.

TENA Lifestyle Man sitting in park

Rodinní príslušníci

Pre vás, ktorí sa staráte o svojich blízkych s únikom moču.

TENA-ProSkin-CGR-Lifestyle-Woman-kissed-by-nurse-500x500.jpg