Nočné pomočovanie dospelých a noktúria

Čo je nočné pomočovanie dospelých a noktúria?

Existujú dva typy nočnej inkontinencie. Nočné pomočovanie alebo nočná enuréza je nedobrovoľné močenie počas spánku vo veku, kedy sa očakáva, že človek zostane počas noci suchý. Nemalo by sa to zamieňať s noktúriou, ktorá opisuje časté močenie - inými slovami potrebu v noci sa raz alebo viackrát prebudiť z dôvodu vyprázdnenia.

Nočné pomočovanie u dospelých (nočná enuréza) a noktúria

Časté močenie v noci, ale aj nočné pomočovanie u dospelých, majú zvyčajne odlišné príčiny ako rovnaké problémy u detí. U dospelých je nočné pomočovanie známe ako nočná enuréza. Príčiny sa môžu líšiť - viac informácií o nich nájdete nižšie - časté však vo všeobecnosti môže znamenať, že telo produkuje viac moču v dôsledku zmien v produkcii niektorých hormónov, problémov s obličkami, chorôb alebo v dôsledku reakcie na lieky. To môže viesť k nočnej enuréze (nočnému pomočovaniu) alebo potrebe ísť na toaletu raz alebo viackrát v noci - stavu známemu ako noktúria. Treba poznamenať, že u osôb v seniorskom veku je bežné vstať a močiť raz či dvakrát za noc.

Noktúria a enuréza

Noktúria je termín pre stav, kedy sa človek v noci prebudí zo spánku s potrebou močiť. Noktúria sa najčastejšie vyskytuje u ľudí vo vyššom veku. U mužov ju väčšinou spôsobuje zväčšená . Noktúria môže a nemusí súvisieť s inkontinenciou, no často býva akýmsi prechodným stavom práve pred nástupom inkontinencie.

Enuréza označuje termín pre neschopnosť udržať moč počas spánku u osôb, ktoré by toho mali byť z fyziologického hľadiska schopné. Pri pomočovaní detí starších ako 3 roky tak hovoríme o enuréze. Enuréza môže byť spôsobená psychickou, ale aj organickou poruchou. Samotná enuréza – pomočovanie sa nemusí nutne objavovať len počas spánku, ale aj počas dňa.

Močenie v noci spôsobené noktúriou a enurézou

Noktúria u dospelých a seniorov môže byť predzvesťou rôznych vážnejších ochorení a postupne môže prerásť až do nočnej inkontinencie. Na druhej strane, noktúria je s pribúdajúcim vekom u oboch pohlaví naozaj bežná a prirodzená. Noktúria je stav, pri ktorom človek dokáže udržať moč, prebudí sa a môže sa vymočiť štandardnou cestou. V prípade, že sa na potrebu močenia neprebudí a telo moč svojvoľne vypustí, hovoríme o inkontinencii. Termín enuréza sa používa najmä v súvislosti s deťmi, nie s dospelými a seniormi.

Čo spôsobuje nočné pomočovanie (nočnú enurézu) a noktúriu u dospelých?

Ako starneme, naše telá sa menia. Jednou z týchto zmien je zvýšená potreba ísť na toaletu močiť. Takže, ak ste v štádiu života, kedy idete niekoľkokrát v noci na toaletu, je to normálne. Existuje niekoľko rôznych príčin. Mladší človek môže udržať až pol litra moču, ale ako starneme, zvyčajne sa to zníži asi o polovicu, pretože svaly močového mechúra sa stávajú menej elastickými. 

Produkcia antidiuretických hormónov

Ďalším faktorom, ktorý spôsobuje nutkanie na močenie počas noci, keď starneme, súvisí so zníženou schopnosťou koncentrovať moč počas noci. To vedie k veľkému množstvu zriedeného moču. Celkový objem moču za 24 hodín sa nevyhnutne nemení - avšak, čím viac starneme, tým viac moču sa produkuje v noci v porovnaní s tým, keď sme boli mladší. Množstvo vody vylučovanej obličkami je regulované antidiuretickým hormónom, ktorý signalizuje obličkám, aby znížili množstvo vyprodukovaného moču. 

Polyúria

Noktúria a nočné pomočovanie u dospelých sa môžu vyskytnúť aj vtedy, keď telo produkuje príliš veľa moču. Polyúria je nadmerná alebo abnormálne veľká tvorba alebo prechod moču bez ohľadu na dennú dobu. Zdravý dospelý človek produkuje v priemere 1 - 2 litre moču za 24 hodín, v závislosti od toho, koľko tekutiny pijete a koľko jete a koľko vlhkosti telo uvoľňuje. Pri polyúrii sa toto množstvo zvýši na 2,8 litra alebo viac. Polyúria môže byť napríklad príznakom cukrovky, existujú však ďalšie možné príčiny tohto stavu. Ak si nie ste istí a potrebujete radu, mali by ste sa vždy obrátiť na svojho lekára. 

Problémy s prostatou

Žľaza prostaty sa často zväčšuje počas toho, ako muži starnú. Pretože táto žľaza obklopuje močovú rúru, zväčšená prostata môže vyvíjať tlak na močovú rúru. To bráni správnemu vyprázdňovaniu močového mechúra, čo vedie k častejšiemu močeniu v noci.

Problémy s močovým mechúrom

Problémy s močovým mechúrom, ako je urgentná inkontinencia, keď osoba pociťuje náhlu potrebu močiť, môžu spôsobiť nočnú enurézu a noktúriu. Nadmerne aktívny močový mechúr môže tiež spôsobiť noktúriu.

Problémy so srdcom

Ľudia so srdcovým ochorením trpia menej účinným obehom a jedným z príznakov tohto ochorenia môže byť opuch okolo dolných končatín. Keď si postihnutá osoba ľahne alebo zdvihne nohy, ako to robíme pri spánku alebo odpočinku, tekutina zhromaždená okolo dolných končatín vstupuje do krvného riečišťa a vylučuje sa obličkami. Výsledkom je zvýšená potreba ísť na toaletu v noci.

Cukrovka

Vysoká hladina cukru v krvi zvyšuje smäd. Pitie väčšieho množstva ako obvykle vedie k zvýšenej potrebe močenia. Vysoké hladiny krvného cukru spôsobujú, že obličky uvoľňujú do moču cukor, a tým sa zvyšuje množstvo moču a následne je potrebné častejšie močiť. 

Iné príčiny nočného pomočovania a noktúrie u dospelých

Správanie súvisiace so životným štýlom môže ovplyvniť to, koľko močíte. Napríklad pitie veľkého množstva tekutiny. Kofeín a alkohol po večeri môžu tiež viesť k nutnosti močenia v noci.

Ako môžete liečiť nočné pomočovanie a noktúriu?

Existuje niekoľko krokov, ktorými môžete sami liečiť príznaky noktúrie. Tie zahŕňajú: 
 

Znížte množstvo tekutín, ktoré vypijete pred spaním.

Snažte sa nepiť príliš veľa, príliš neskoro večer, bez toho, aby ste znížili odporúčaný denný príjem tekutín, čo je 6 - 8 šálok alebo 2 litre. Ide skôr o to, kedy pijete, než koľko. 
 

Obmedzte príjem kofeínu.

Káva, čaj a iné nápoje, ktoré obsahujú kofeín, môžu dráždiť močový mechúr a narušiť váš spánok. Pokúste sa obmedziť ich príjem. 

Opuchnuté členky zdvihnite.

Ak trpíte opuchnutými členkami, pokúste sa sedieť alebo ľahnúť si s nohami zdvihnutými vo vzduchu asi na hodinu počas dňa. Pomôcť môže aj nosenie podporných pančúch. 

Skontrolujte svoje lieky.

Niektoré lieky môžu viesť k zvýšenej produkcii moču a noktúrii. Ak by to tak mohlo byť, obráťte sa na svojho lekára. Za žiadnych okolností by ste nemali prestať užívať žiadne lieky bez konzultácie so svojím lekárom. Lieky a stavy spojené s noktúriou a nočnou enurézou zahŕňajú:

Znížte pravdepodobnosť prerušenia spánku

Existujú ďalšie faktory, ktoré rušia váš spánok? Máte v spálni príjemnú teplotu? Je tam príliš veľa svetla? Skúste zredukovať množstvo zdriemnutí počas dňa, ak ich robíte. 

Kegelove cviky alebo cvičenia panvového dna

Kegelove cviky, známe tiež ako cvičenia panvového dna, sú jedným z najúčinnejších spôsobov zlepšovania a udržiavania funkcií čriev a močového mechúra. Mnoho ľudí tiež nájde užitočným cvičenie močového mechúra

Aké špeciálne liečby sú dostupné pre noktúriu?

Problémy s prostatou

Ak máte obavy, že máte problémy s prostatou, povedzte to svojmu lekárovi, ktorý vykoná vyšetrenie a prediskutujte vaše možnosti liečby. Tieto sa pohybujú od liekov po chirurgický zákrok.
 

Urgentná

Existujú rôzne spôsoby liečby a zvládania urgentnej inkontinencie. Závisia od príčiny problému, ktorú nie je vždy možné identifikovať. Možnosti liečby zahŕňajú precvičovanie močového mechúra, cvičenia panvového dna a rôzne typy liekov. 

TENA je tu pre vás

Bez ohľadu na to, aké sú príčiny, závažnosť stavu a frekvencie nočného pomočovania, TENA ponúka inkontinenčné produkty, ktoré vám pomôžu žiť normálny život v najväčšej možnej miere. Naša špeciálne navrhnutá ponuka pre nočnú inkontinenciu zahŕňa vložky TENA Lady Mini Night s trojitou ochranou a nohavičky TENA Lady Pants NIGHT pre ešte väčšiu bezpečnosť. V našich pánskych aj dámskych ponukách nájdete nohavičky, ktoré chránia pred miernym až ťažkým únikom močového mechúra. 

Ak máte obavy z iných druhov inkontinencie, obráťte sa na zdravotného odborníka.

Ženy

Pre ženy, ktoré trápi únik moču.

TENA-Women-Lifestyle-Woman-Helping-Friend-In-Changing-Room-500x500.jpg

Muži

Pre mužov, u ktorých dochádza k úniku moču.

TENA Lifestyle Man sitting in park

Rodinní príslušníci

Pre vás, ktorí sa staráte o svojich blízkych s únikom moču.

TENA-ProSkin-CGR-Lifestyle-Woman-kissed-by-nurse-500x500.jpg