Pochopenie močovej inkontinencie u dospelých

Močová je odborný termín, ktorý zahŕňa všetky typy nedobrovoľného úniku moču. Existuje niekoľko typov, napríklad stresová močová inkontinencia, zmiešaná močová inkontinencia, urgentná močová inkontinencia atď.

Nie každý typ inkontinencie je rovnaký a existujú rôzne príčiny pre mužskú inkontinenciu, ženskú inkontinenciu, inkontinenciu u starších ľudí a u detí. Líši sa aj množstvo moču pri nedobrovoľnom úniku. Lekár môže urobiť hĺbkovú diagnostiku na základe typu inkontinencie, frekvencie a závažnosti. Ak máte skúsenosti s únikom moču, so slabým močovým mechúrom či inými príznakmi spojenými s močovým mechúrom, porozprávajte sa so svojím lekárom.

Rôzne typy inkontinencie u dospelých

Stresová močová znamená, že sa u vás prejavuje mierny únik moču pri nadmernej námahe, napríklad pri kašli, kýchaní alebo pri smiechu. Je najbežnejší typ inkontinencie u žien, ale len zriedka sa prejavuje u mužov.
 
Urgentná močová inkontinencia je typ inkontinencie spojený s potrebou močiť. Množstvo moču pri úniku moču sa líši, od ľahkého úniku až po úplné vyprázdnenie močového mechúra. Príčiny tohto typu inkontinencie môžu byť rôzne, napríklad zväčšená , infekcia močového traktu, ale aj fakt, že prijímate priveľké množstvo tekutín. Z toho dôvodu je dôležité, aby vám bola určená správna diagnóza so správnou následnou liečbou.
 
Zmiešaná močová inkontinencia je kombinácia oboch typov, a to stresovej močovej inkontinencie a náhlej močovej inkontinencie. To znamená, že sa u vás môže objaviť únik moču spojený s urgentnou potrebou močiť, ale aj pri nadmernej námahe.
 
Inkontinencia z pretekania sa objavuje v prípade, keď nie je možné vyprázdniť močový mechúr úplne a potom sa postupne napĺňa zvyškovým močom. Najčastejšou príčinou tohto typu inkontinencie je obštrukcia močovej rúry spôsobená, napríklad, zväčšenou prostatou. Ďalšou príčinou môže byť stav, keď sa svalstvo močového mechúra nedokáže stiahnuť na vyprázdnenie, čo sa často spája s neuropatiou pri cukrovke. 
 
Neurologická porucha močového mechúra je spôsobená poškodením mozgu, miechy alebo nervov. Neurologická porucha močového mechúra sa môže objaviť u pacientov, ktorí trpia poškodeniami spôsobenými poranením, mozgovou porážkou, sklerózou multiplex a Parkinsonovou chorobou. 
 
je nedobrovoľný únik moču hneď po močení. Stáva sa to, pretože v močovej rúre sa ešte nachádza moč. Tento typ inkontinencie sa objavuje viac u mužov a môžete sa mu vyhnúť dodatočným tlakom na perineum a následným vytlačením zvyškového moču. Môže sa dotýkať aj žien, ktorých svalová podpora močovej rúry je veľmi slabá.
 
Funkčná močová inkontinencia znamená, že sa k toalete nedostanete včas z dôvodu niektorého typu obmedzenia. Poškodenie zraku, znížené kognitívne funkcie, znížená mobilita, to všetko môže byť príčinou funkčnej močovej inkontinencie.