Cvičenie, techniky a liečba močového mechúra

Tréning panvového dna

Tréning panvového dna znamená, že posilňujete podporné svalstvo v okolí močovej rúry aj močového mechúra tým, že cielene opakujete sťahy svalov, čím vytvárate napätie a silu v podpornom svalstve v okolí močovej rúry a močového mechúra, ktoré musia ostať pevné, aby dokázali zabrániť úniku moču.

Cvičenie močového mechúra znamená, že trénujete, aby ste znova dokázali ovládať močový mechúr. Robíte si rozvrh a zaznamenávate čas medzi jednotlivými návštevami toalety. Ak počas dňa vypijete jeden a pol litra tekutín, mali by ste ísť na toaletu najviac 8-krát. Ak musíte ísť častejšie, cvičenie močového mechúra môže byť pre vás prospešné.

 

Cvičením udržíte moč dlhšie

Cvičenie močového mechúra v sebe nesie zoznámenie sa s jednotlivými schémami pri inkontinencii a získanie nových návykov pri vyprázdňovaní močového mechúra. To znamená, že sa vyhnete návšteve toalety „len pre istotu“ a nebudete chodiť ani na poslednú chvíľu. Počas tohto cvičenia trénujete svoj močový mechúr, aby bol schopný udržať väčšie množstvo moču, vďaka čomu dokážete predĺžiť čas medzi jednotlivými návštevami toalety. Užitočné môže byť odvedenie pozornosti či stlačenie svalstva panvového dna, miesto okamžitého utekania na toaletu pri pocite potreby močenia. Pomôcť môže aj plán návštev toalety a denník močenia. Týmto spôsobom môžete postupne zvyšovať čas medzi jednotlivými návštevami toalety a znova ovládať svoj močový mechúr.

Zmena správania znamená, že prispôsobíte svoj životný štýl tak, aby ste dokázali znížiť, vyhnúť sa, či zvládnuť inkontinenciu. Napríklad znížením či zvýšením príjmu tekutín počas dňa, vyhýbaním sa nápojom, ktoré pôsobia dráždivo na močový mechúr, ako je napríklad káva či energetické nápoje. Môžete si určiť tréningový režim a zmeniť stravovacie návyky, aby ste znížili svoju hmotnosť, ktorá je občas príčinou inkontinencie. Ďalšou zmenou správania môžeme dosiahnuť zdravé návyky pri močení.

 

Ďalšie možnosti udržania moču

Okrem cvičenia močového mechúra existuje niekoľko ďalších možností.

 

Biofeedback

Biofeedback je metóda získavania a vyhodnocovania informácií, napríklad prostredníctvom použitia senzorov a počítačového monitoringu počas cvičenia panvového dna, aby ste si skontrolovali, či sú zapájané tie správne svaly.

 

Pomôcky na podporu vaginálneho svalstva

Iná možnosť je použitie pomôcok na podporu vaginálneho svalstva, čím sa podporí močová rúra, močový mechúr, vagína, maternica a rektum. Ďalšia možná liečba sú injekcie s objemovými činidlami v oblasti močovej rúry, čím sa dodá podpora objemom, alebo rôzne druhy operačných zákrokov.

A, samozrejme, na vyrovnanie sa s príznakmi, ktoré sa u vás prejavujú, a ich kontrolu môžete využiť naše inkontinenčné produkty.

Prečítajte si podrobnejšie informácie na stránke TENA o tom, čo je pre vás najvhodnejšie.

 

Viac informácií o cvičení močového mechúra na TENA Lady 

Viac informácií o cvičení močového mechúra na TENA Men  

Ženy

Pre ženy, ktoré trápi únik moču.

TENA-Women-Lifestyle-Woman-Helping-Friend-In-Changing-Room-500x500.jpg

Muži

Pre mužov, u ktorých dochádza k úniku moču.

TENA Lifestyle Man sitting in park

Rodinní príslušníci

Pre vás, ktorí sa staráte o svojich blízkych s únikom moču.

TENA-ProSkin-CGR-Lifestyle-Woman-kissed-by-nurse-500x500.jpg