Čo je to hyperaktívny močový mechúr?

, občas nazývaný aj dráždivý močový mechúr, zvyčajne znamená vysokú frekvenciu močenia počas dňa a v noci. Prirodzené vyprázdňovanie močového mechúra je 4 – 8-krát za deň. Za hyperaktívny močový mechúr sa považuje situácia, kedy nastáva viac ako 8-krát denne. Nadmerne aktívny močový mechúr je bežnejší u starších ľudí a u žien. Ide však o pomerne častý problém, pretože štatistiky uvádzajú, že trápi každého 6.-teho Európana nad 40 rokov.  

Aké sú prejavy hyperaktívneho močového mechúra?

Ľudia zvyčajne pocítia potrebu ísť močiť vtedy, keď je ich močových mechúr naplnený do polovice svojho objemu. Miera príznakov nadmerne aktívneho močového mechúra je rôzna a prechádza od mierne zvýšenej frekvencie močenia až po neustálu potrebu močenia, ktorá vám dokáže výrazne skomplikovať život.

Obyvklé symptómy hyperaktívneho močového mechúra

Symptómy by sme mohli zhrnúť nasledovne, pričom nie všetky musia byť prítomné súčasne: 
• Náhla potreba ísť močiť, ktorú nie je možné oddialiť. 
• Potreba močiť častejšie než je bežné.
• Zvýšená, nutkavá potreba močenia počas noci.
• Mimovoľný únik moču, z dôvodu že nestihnete dôjsť na toaletu, nazývaný aj urgentná .
 
Dôležité je rozlišovať medzi fyziologický pocit nutkania na a urgenciu. Množstvo ľudí nedokáže spoľahlivo odlíšiť pocit nutkania od urgentnej inkontinencie. Fyziologický pocit nutkania na močenie nastupuje pozvoľne a dá sa potlačiť aj niekoľko desiatok minút. Naproti tomu urgencia prichádza náhla a nie jej možné potlačiť. O hyperaktívny močový mechúr ide len v prípade urgencie. 

Čo je príčinou nadmerne aktívneho močového mechúra?

Príčiny sú rôzne a niekedy nie celkom jasné, prečo k hyperaktívnemu močovému mechúru dochádza.  

Medzi príčiny podráždeného mechúra môže patriť: 

• Poruchy v centrálnom nervovom systéme 

• Zvýšená aktivita medzi svalovými bunkami súvisiaca s vekom 

• Porucha sliznice močového mechúra, resp. obštrukcia močovej rúry. 

Podráždenie močového mechúra a inkontinencia

Podráždenie vnútornej strany močového mechúra môže viesť k pocitu potreby močenia. Jednou z príčin môže byť infekcia močového traktu, pri ktorej baktérie dráždia sliznicu vnútornej strany močového mechúra. Niektoré nápoje, ako je káva a energetické nápoje, obsahujú látky, ktoré sú schopné spôsobiť takéto podráždenie. Ďalším faktorom sú močové kamene. Konkrétne príčiny podráždeného mechúra a inkontinencie vám pomôže odhaliť váš lekár.

Existujú aj vonkajšie faktory, ktoré môžu byť príčinou vonkajšieho podráždenia močového mechúra a tým spôsobiť pocit potreby močenia. Zápcha spolu s niektorými gynekologickými ochoreniami, ako je pokles maternice či nádory na vaječníkoch, môžu byť príčinou vonkajšieho podráždenia močového mechúra a spôsobiť pocit potreby močenia. 

Faktory životného štýlu a ďalšie príčiny problémov s mechúrom

K nadmernému močeniu môže prísť aj z dôvodu rôznych faktorov vychádzajúcich zo životného štýlu. Po odstránení a liečbe týchto problémov, väčšinou vymizne aj hyperaktívny močový mechúr.

 

• Dôvodom nadmerného množstva moču môže byť neliečená cukrovka. Vysoký krvný cukor (hyperglykémia) môže spôsobovať nadmerný smäd a následne tvorbu moču, t. j. polyúria. 

• Medzi ďalšie príčiny patrí infekcia močových ciest, či zväčšená . Práve zväčšená prostata a problémy s inkontinenciou môžu byť predzvesťou závažnejších ochorení.

  

Všeobecne platí, že nadmerný príjem tekutín vedie k nadmernému množstvu moču (polyúria), čo spôsobuje pocit potreby močenia a vyššiu frekvenciu návštev toalety z dôvodu rýchleho naplnenia močového mechúra. Niektoré jedlá, ako je napríklad polievka, ovocie a zelenina, obsahujú väčšie množstvo tekutín, takže tiež môžu spôsobiť zvýšené

Možnosti liečby močového mechúra

Prvým krokom liečby sú tzv. režimové opatrenia. Ide o úpravu frekvencie a množstva príjmu tekutín, precvičovanie svalstva panvového dna a snaha o odďaľovanie močenia. Ak máte problém s únikom moču, lekár vám môže predpísať inkontinenčné pomôcky. 

• V prípade ľahšieho úniku moču sú k dispozícii inkontinenčné vložky pre ženy alebo špeciálne inkontinenčné vložky pre mužov. 

• V prípade vyššieho úniku moču máte možnosť zvoliť si absorpčné nohavičky, ktoré sú k dispozícii v rôznych veľkostiach a designoch navrhnutých či už pre ženy alebo pre mužov. 

Bylinky na hyperaktívny močový mechúr

Jednou z bezpečných a účinných možností, pomocou ktorej možno potlačiť či úplne odstrániť problémy s hyperaktívnym močovým mechúrom, je užívanie bylín a iných prírodných prípravkov s preukázateľným prospešným účinkom na správne fungovanie celých močových ciest. Ak je napríklad dôvodom hyperaktívneho močového mechúra prebiehajúci zápal, skvelým pomocníkom je harmanček, ktorý má nielen protizápalové, ale aj upokojujúce účinky. Medzi najznámejších bojovníkov proti problémom s močovým mechúrom patria brusnice. Môžete ich konzumovať čerstvé, sušené, ale aj vo forme čaju či džúsu. Brusnice sú plné antioxidantov a pomáhajú predchádzať infekciám močových ciest. Medzi ďalšie skvelé byliny a rastliny podporujúce správne fungovanie močového mechúra patria aj kôpor, kapucínka, petržlen, vres či breza (ale aj množstvo iných – exotických).  

Čajové zmesi na hyperaktívny močový mechúr

Nesprávnym dávkovaním či v najhoršom prípade dokonca zlým rozpoznaním zbieraných bylín v prírode si môžete viac uškodiť než pomôcť. Vysoké dávky niektorých bylín pôsobia diureticky a zámenou bylín z nevedomosti si v lepšom prípade neprivodíte nič, v tom horšom si môžete pripraviť čaj z niečoho jemne jedovatého. V ponuke lekární však nájdete dostatok bylinných čajov (alebo iných prípravkov v podobe sirupov alebo tabliet na bylinnej báze), ktoré sú namiešané presne na podporu fungovania močových ciest či upokojenie hyperaktívneho močového mechúra. 

Prevencia ochorení močového mechúra pomocou bylín

Hyperaktívny močový mechúr sa môže v počiatočnej fáze prejaviť napríklad len občasnou inkontinenciou. Ak sa chcete vyhnúť problémom s močovými cestami (napríklad počas obdobia šírenia infekcií, počas zimy, keď hrozí nachladnutie, či kedykoľvek inokedy v živote), práve užívanie bylinných zmesí je najlepšou formou prevencie.

Krajným riešením sú lieky

Ak vám režimové opatrenia nezaberú, lekár vám môže odporučiť medikamentóznu liečbu. O konkrétnej liečbe sa poraďte so svojim lekárom. Lieky na liečbu inkontinencie však odporúčame ako naozaj krajné riešenie. Vydajte sa cestou získania plnej kontroly nad vašim močovým mechúrom a obnovte vaše zdravie. 

Prečítajte si podrobnejšie informácie na stránke TENA o tom, čo je pre vás najvhodnejšie.